Sunday, June 23, 2013

Qiamullail Dan Amalan Menghidupkan Malam Nisfu Syaaban


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Pada Malam Nisfu Syaaban, kita disunat  menghidupkan malam ini seperti dilakukan oleh Rasulullah SAW dengan beristighfar, berzikir dan membaca Al Quran terutama surah Yasin kerana malam tersebut adalah malam yang amat mustajab dan penuh rahmat.
Sabda Rasulullah SAW: “Apabila tiba pada malam Nisfu Syaaban maka berjagalah kamu pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya kerana sesungguhnya Allah turun (merahmati hamba-hamba-Nya) pada waktu itu mulai terbenamnya matahari ke langit dunia. Allah SWT berfirman:“Siapa yang memohon keampunan maka aku akan mengampunkannya, siapa yang meminta rezeki, maka aku akan kurniakan kepadanya rezeki, siapa yang ditimpa bala aku akan melepaskannya. Adakah daripada kalangan mereka begini dan adakah daripada kalangan mereka begini (berturutan pertanyaan daripada Allah) sehingga terbit fajar?”    (Hadis Riwayat Ibnu Majah)
Terdapat beberapa riwayat lain yang menyatakan kelebihan Malam Nisfu Syaaban ini;
Rasulullah SAW bersabda: “Apabila tiba malam pertengahan Syaaban, Allah akan memerhatikan makhluknya dengan pemerhatian yang penuh. Maka Allah akan mengampunkan orang yang beriman, membiarkan orang kafir, meninggalkan orang yang berkhianat dengan kekhianatan mereka hingga mereka berdoa kepada Allah (untuk pengampunan mereka).”
Sabda Rasulullah SAW: “Sesiapa yang menghidupkan malam Nisfu Syaaban dan dua malam raya (Aidilfitri dan Aidiladha), hatinya tidak akan mati pada hari dimatikan hati-hati orang lain.”
Diriwayatkan oleh Al-Dar Qutnu dan Imam Ahmad darpada Syaidah Aisyah;  Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya Allah  SWT turun ke langit dunia pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia mengampunkan dosa-dosa hamba-Nya lebih banyak daripada bilangan bulu kambing Bani Kilab (Kabilah arab yang paling banyak kambing).”
.
.

AMALAN MALAM NISFU SYAABAN

.
A.   Setelah selesai solat sunat Ba’diyah Maghrib atau Isyak, bacalah Surah Yasin 3 kali dengan tertib dan setiap satunya diniatkan memohon:
  • Dipanjangkan umur dalam keadaan sihat untuk mentaati Allah.
  • Ditetapkan iman sehingga ke akhir hayat dan dijauhkan dari bala bencana.
  • Diluaskan rezeki yang halal dan diberkati.
Rasulullah SAW bersabda:  “Pada malam pertengahan bulan Syaaban, Allah menyampaikan wahyu kepada malaikat maut setiap orang yang akan dicabut nyawanya pada tahun itu.”  (Hadis Diriwayatkan oleh Ad-Dainuri)
.
B. Pada malam Nisfu Syaaban digalak memperbanyakkan beristighfar (memohon ampun) dan taubat dari segala dosa-dosa besar dan kecil serta mohon diampunkan Allah dosa-dosa ibu bapa dan keluarga kita. Antaranya;
C. Solat-Solat Sunat:
  • Solat Sunat Mutlaq
  • Solat Sunat Isyraq
  • Solat Sunat Dhuha
  • Solat Sunat Rawatib
  • Solat Sunat Awwabin
  • Solat Sunat Tahajud
  • Solat Sunat Tasbih
  • Solat Sunat Taubat
  • Solat Sunat Hajat
  • Solat Sunat Witir.
Nabi SAW bersabda: “Lakukanlah amalan setakat yang kamu terdaya. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu semua jemu.” Apa yang disukai oleh Rasulullah SAW adalah solat (sunat) yang sentiasa dibuat sekalipun sedikit dan Baginda SAW apabila mendirikan solat, maka Baginda SAW sentiasa berterusan di dalam berbuat demikian.” (Diriwayatkan oleh imam Bukhari r.a. dan imam Muslim r.a.)
.
D. Membaca Al-Quran dan memperbanyakkan sedekah.
.
.

SOLAT SUNAT MUTLAQ (NISFU SYAABAN)

Solat sunat Nisfu Syaaban dilakukan pada waktu malam 15 Syaaban. Ia boleh didirikan selepas mengerjakan solat Maghrib, Isyak atau bersama solat-solat sunat qiamullail.

Cara Mengerjakannya

1.  Lafaz niat:
Daku solat sunat malam Nisfu Syaaban dua rakaat kerana Allah Ta’ala.
.
2.  Rakaat pertama baca surah al-Fatihah dan surah al-Kafirun.
3.  Rakaat ke dua, selepas al-Fatihah baca surah al-Ikhlas.
.
4.  Setiap kali sujud, selepas membaca tasbih sujud, bacalah doa:
.
5.  Selepas memberi salam, bacalah surah Yasin tiga kali (sekiranya tidak sempat melakukannya selepas solat Maghrib, lakukannya selepas solat Isyak) dengan niat supaya Allah memanjangkan umur, menambah rezeki serta menetap dan meningkatkan iman.
.
6.  Akhir sekali, bacalah doa Nisfu Syaaban.
Maknanya;

Sesungguhnya Malam Nisfu Syaaban ini adalah kesempatan untuk menyuci dan memperbaiki diri dengan meminta ampun dari segala dosa bagi mendekatkan diri kepada Allah SWT.
Oleh itu, sewajarnya kita memperbanyak melakukan amalan soleh pada malam berkenaan sebagai satu medan latihan rohani ke arah mempersiapkan diri menyambut kedatangan bulan Ramadhan al-Mubarak.

والسلام

Oleh;
Shafiqolbu
14 Syaaban 1432H

Full Copy from : Here

Lafaz Niat Ganti Puasa

Assalamualaikum?


Memandangkan puasa akan menjelma kembali ?*eksited  , kami dengan ini ingin akan melakukan puasa ganti pada esok hari, atas sebab sebab tertentu. oleh itu di sini aku serta kan Lafaz Niat Ganti Puasa.


Lafaz niat tersebut:-
نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى
Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala
Selamat ganti puasa kepada semua umat islam di Malaysia


Sumber: Lafaz Niat Ganti Puasa Ramadhan | melvister.com 

Saturday, June 22, 2013

Hasil Karya Kami : Samsung Alaf Baru

Assalamualaikum?

Ini cerita samsung  , bukan nokia. gambar di atas adalah hiasan semata mata.


      Kira kira beberapa tahun yang lalu kami telah mengkaji bahwasanya , Jenama samsung adalah jenama yang terkenal diseluruh negara sehinggah ke hari ini. Dengan ini kami telah membuat kajian dan kami telah menjumpai  samsung alaf baru, iaitu samsung ternipis di dunia, senipis kertas nan merah. Disini kami sertakan dengan gambar samsung senipis kertas A4.


inilah dia, samsung tersebut. telah dijumpai di dalam kelas akaun sejak berkurun lamanya.

       Mengikut cerita Kak Ton, Samsung ini tercipta sejak berabad yang lalu. Pada zaman tersebut seorang guru bahasa melayu telah memilih seorang pelajar perempuan yang cantik , anggun, tertarik lagi selim-menyelim  untuk menyampaikan sebuah sajak di hadapan kelas.
      Pada waktu tersebut 8 budak kurang jahanam telah mencipta sebuah samsung yang di beri nama Samsung NipisanA4One .Semasa proses pembuatan samsung tesebut , pelajar permpuan tadi sedang menyampaikan sajak dengan nada malu malu kucing ,ayam ,lembu, rusa , kambing  dan groook .8 Jahanam tadi , langsung tidak menghiraukan perempuan di depan kelas tersebut kerana mereka sibuk buat bising bising dalam kelas , eh , mereka sibuk menyiapkan samsung nipisanA4one tersebut. setelah beberapan jam berlalu samsung tersebut siap dihasiilkan, mereka pun membuat satu uji kaji pada kamera samsung tersebut, kecakkkk ~~ maka terhasil lah sekeping gambar,

Ini lah hasilnya, canggih bukan?  Samsung NipisanA4One.

     Inilah gambar petama yang terhasil dimuka bumi ini. gambar yang agak comel, comel seperti Kak Ton. Dan dari sini lah juga Kak Ton mendapat trademark "Comelkan Kak Ton" . Dengan tercetunya fenomena ini, maka pelancaran Samsung NipisanA4One telah pun dilancarkan dengan jayanya, sehinggah sekarang Tittle samsung digunakan diseluruh negara .

Nota Tipu : Cerita Di atas ada lah cerita lagenda budak syaiton semata mata. maka janganlah tertipu. Samsung NipisanA4One adalah hasil karya cik Acab. Antara 8 jahanam tadi.

Hadiah Berblog

Assalamualaikum?

kredit to cik google
      Hari nih baru aku terasa ada peeling peeling mau cerita pasal hadiah selama aku berblog nih, memang kalau aku dapat hadiah memang malas aku review , tapi mula hari nih aku review lah, kira macam tanda terima kasih aku sama dorang lah.  okay, drum please **

jajahhh*

    Aku sudah gabung semua nih, sepatutnya ada lagi tapi, malas aku kumpul satu satu, nih pun sudah cukup kan kan. hihi. hadiah hadiah nih aku dapat antaranya dari Kak FD, Kak Shida, Encik HH , Kak Leeza , Cik Lisa , dan banyak lagi yang aku lupa, hahahaha, biasa lah semakin nyanyuk sebab sebab kerja sekolah bertimbung. semua benda nih aku dapat dari hasil aku join bendalah giveaway, segmen segmen, contest  yang dibuat oleh para blogger kita. dan,  akhirnya dapat lah juga aku merasa di bagii hadiah . hihi
     Dengan ini aku ucapkan terima kasih atas hadiah hadiah yang diberikan ini, ini kira kenangan aku bersama encik blog yang paling sayangi dan dikasihi. Lepas nih aku update pasal doodle rupa aku pula. hoho wait and see yaa :)


Nota kaki : Terima Kasih Daun Keladi.

Thursday, June 20, 2013

Kemas Kemas ! Blogberjalan.

Assalamuaikum?


Gambar berjalan, kredit to cik google.
      Malam nih akan ada aktiviti mengemas bilik. memandangkan besok cuti peristiwa bagi sekolah sekolah yang berkaitan, aku pun dengan rajinnya melakukan aktiviti-aktiviti tersebut, dan memandangkan lagi aku tinggal satu orang suda dibilik ini, tiada lah suda alasan aku kalau bilik aku nih semak bak kapal pecah.
    Sebelum melakukan aktiviti yang sangat sangatlah berfaedah itu, aku akan terlebih dahulu melakukan blogberjalan di dalam blog. disebabkan bloglist aku macam tidak teratur, aku akan pinjam bloglist orang atau aku akan BW dekat blogger yang suka suka komen di blog aku, maybe.


Nota kaki : Blogberjalan lama suda tidak aktif di blog ini, maka dengan ini aku akan menghidupkan ia semula :)


Friday, June 14, 2013

Kerja sudah siap

Assalamualaikum?

sambut kejayaan bersama encik lee kwangsoo , haha, sukjin . 
club betrayer. atas kejayaan menyiapkan kerja kursus

       Buat kesekian kalinya aku menghilang hari itu. bukan apa, aku banyak gila gila gila kerja sekolah yang wajib diselesaikan terlebih dulu. alaaa biasalah budak spm katakan, mana mau buat kerja kursus lagi, buat latihan , ulangkaji , exam lagi , ceramah lagi  ini kisah hidup seorang pelajar bernama spm.
      Now , ada sudah sikit masa aku berblogwalking , maybe malam nih aku akan berjalan jalan mengunjung ke tempat tempat blog yang baik hati berbudiman yang rajin singggah ke blog aku selama aku menghilangkan diri. As you all know, aku busy dengan kerja kursus perakaunan aku yang hilang hari tu kan. kalau yang tidak tau tu, buat buat tau seja.
       sebenarnya disini, aku ingin mengumumkan , kerja kursus prinsip perakaunan aku sudah tersiap dengan hasil titik peluh aku dengan kawan kawan yang budiman selama seminggu . huahuahaua *aku nangis nih
       Selepas aku bersuka cita cita bergitu. lalu aku pun terfikir pasal blog aku yang semakin hari semakin ditinggalkan begitu sahaja. aku bukan mau kasi tinggal blog aku begitu seja, sorry sikit . aku ada hati lagi okayyy, nanti nangis blog aku kena kasi tinggal bersawang sawang bagai sarang laba laba yang berkeliaran dibilik ini. So , dengan mood yang ada aku pun mula menghidupkan blog aku semula dengan internet dirumah yang ada. So aku dengan ini merasmikan aku berblog semula dan semula.


Nota : semakin hari semakin berayat bunga bunga blog aku. biasalah bahasa malaysia wajib lulus buat mangsa spm.

Sunday, June 9, 2013

Akaun Facebook 'Calvin Gani' Hina Nabi




KUALA LUMPUR: Seorang lagi pengguna laman sosial Facebook dikesan menghina Islam selain membuat penghinaan melampau terhadap junjungan besar, Nabi Muhammad SAW.
Perbuatan biadab oleh pengguna Facebook berkenaan yang menggunakan nama Programmer Calvin Gani didedahkan sebuah blog di dalam satu entrinya bertarikh 5 Jun lalu.

Blog Just Read ketika mendedahkan Facebook berkenaan hanya menulis Another one! See for yourself!(Seorang lagi! Lihat sendiri!)

Sementara itu, pengikut-pengikut blog berkenaan mengecam serta mengutuk keras tindakan individu terbabit ekoran penghinaan melampau dilakukan terhadap Islam dan Rasulullah SAW.

Antaranya, seorang pengikut yang menamakan dirinya sebagai Dayak Laut berkata: "Apa yang perlu ditunggu lagi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)? Tangkap lelaki ini dan fail kes terhadap beliau. Saya mahu melihat dia pergi ke mahkamah dan dihantar ke penjara!"

Alam Maya pula berkata: "Kenapakah makin meningkat penghinaan terhadap Islam oleh golongan pemuda keturunan Cina di Malaysia ini? Tidakkah mereka sedar bahawa negara ini dihuni oleh pelbagai kaum dan agama?

"Tidakkah mereka terfikir bahawa perbuatan mereka mudah dikesan dan boleh dikenakan tindakan undang-undang?

Dalam pada itu, pengikut blog Just Read yang dikenali sebagai Panas Baran menyebut: "Ini paling biadab! Patut dikenakan hukuman penjara. Dia lebih selamat di dalam daripada di luar ini."

Pendapat sama dinyatakan oleh Penangan: "Inilah pelampau namanya. Tindakan tegas perlu diambil ke atas orang ini.

"Dalam kita menganjurkan perpaduan sesama pelbagai kaum dan agama, masih ramai yang begini. Biarlah dikenakan tindakan tegas sebagai panduan kepada yang lain."

Seorang lagi pengikut dengan tegas mahu Kementerian Dalam Negeri bertindak menangkap individu yang melakukan penghinaan tersebut.


- Utusan Malaysia


Nota : kalau baca baca benda begini memang bikin takut, ada ciri ciri dajjal. allhu'alam

Thursday, June 6, 2013

Apa itu assign job ?

Assalamualaikum?


Dalam kesibukan aku sebagai pelajar sekolah menengah , Sempat lagi aku try benda baru baru nih. AssignJobs atau nama yang paling senang untuk dikaitkan cara buat duit dalam internet. Ramai sudah buat promo promo pasal benda nih, jadi dengan tidak ingin ketinggalan zaman, aku turut mempromokan benda nih.
Kalau masih ada lagi tidak percaya, mari baca orang orang yang sudah pernah cash out SINI . Aku baru sign up 2 hari sudah dapat 4 job sekali gus, tidak percaya? cer jenguk gambar di bawah nih.


Aku syorkan kepada semua yang baru sign up ni benda, rajin-rajinlah login akaun Assignjobs korang. Tugasan atau job yang diberikan tidak kira masa. Mungkin banyak, mungkin sedikit. Pendek kata, siapa cepat dia yang dapat.


Assign Job ?

Dipendekkan cerita, Assignjobs ni adalah satu program yang membayar korang jika korang siapkan tugasan yang diberikan pada korang. Korang kena siapkan tugasan itu dalam tempoh yang diberikan. Dan kebanyakkan tugasan yang diberikan tersangatlah mudah belaka. Ada kerja cuma perlu copy dan paste aje, ada kerja kena LIKE kat facebook, ada kerja tulis review dan sebagainya.


Kalau ada hati mau sign up silakan , tekan sini -----> http://www.assignjobs.com/?ref=1328


Ayat ayat kredit to : Sini

WW : Kenapa aku kurang berblog?





Kerja kursus Prinsip akaun hilang, terpaksa buat balik, dari tulis tangan ke laptop and print out . one week before kena minta cigu. dia menghilangkan diri. GREAT !


GREAT !


Nota prihatin : mohon cigu akaun baca blog aku.


HUTAN LIPUR SUNGAI KANCHING, RAWANG, SELANGOR

Hutan Lipur Sungai Kanching, Rawang, Selangor  Hi. So aku nak cerita pasal sungai kanching, i guess siapa minat mandi air terj...